Používaním tohto webu súhlasíte s uchovávaním cookies, ktoré používame na poskytovanie služieb, prispôsobenie reklám a analýzu prenosov

Čo sú to Cookies?

Súhlasím

Čo sú to Cookies?

Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a obsah. Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila.

Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.

Kuracie v medovo-citrónovej omáčke so šalátom, polentovým koláčom a cviklovými čipsami

Blížia sa sviatky plné radosti a lásky....a slovenskej tradičnej kuchyne. Pokiaľ máte aj vy niekedy pocit, že váš žalúdok už nezvláda sústa kapusty, klobások, rezňov a majonézového šalátu, je tu pre vás jednoduchý, rýchly, sýty a chutný recept na ľahký obed, po ktorom vás nebudú trápiť výčitky svedomia a ani bolesti žalúdka. Kuracie v medovo-citrónovej omáčke som uvarila na štvrtú adventnú nedeľu ako druhé jedlo na výber k jaternici, klobáse a kyslej kapuste (netradičné na nedeľu že?)...urobila som dobre :)

Potrebujeme na mäso:

  • vykostené kuracie stehná (alebo prsia) - pokrájané na rezance
  • 1 lyžica medu
  • šťava z menšieho citróna
  • 1 strúčik cesnaku
  • kečup
  • chilli omáčka
  • olej
  • soľ​

Mäso v miske zmiešame mäso, olej, soľ, trocha kečupu, chilli omáčku a šťavu z citróna - ideálne by bolo, ak by táto zmes chvíľu odstála. Kuracie mäso sa nerobí dlho, takže na jeho prípravu potrebujeme tak asi pol hodiny. Zmes presunieme na panvicu a restujeme, kým sa mäsko nezatiahne. Pridáme lyžicu medu a pretlačený cesnak a zalejeme vodou. Chvíľu povaríme, necháme, kým sa voda trochu neodparí a poprípade zahustíme solamylom (nemusíme).

Potrebujeme na polentový koláč:

  • 250 g polenty
  • polovica červenej cibule
  • huby (šampiňóny/kuriatka)
  • plátky syra
  • trochu masla

Polentu som uvarila podľa návodu na obale. Rozotrela som ju na plech na papier na pečenie (asi jeden centimetrík) a dala piecť do rúry na 150 stupňov asi na pol hodinu. Jednoducho musí trochu chytiť zlatú farbu a vysušiť sa. Po upečení vyberieme a necháme vychladnúť. Huby som si pred tým obvarila. Na masle som si spenila cibuľku, pridala huby a osolila. Polentový koláč som si rozdelila na rovnaké časti, medzi ktoré som dala syr a zmes spraženej cibuľky a húb. Urobila som si z toho taký polentový zákusok. Trochu zmesi som si nechala na dozdobenie.

Potrebujeme na šalát:

  • šalátový mix
  • väčšia mrkva
  • 2 biele reďkovky
  • olivový olej
  • morská soľ s cesnakom
  • oregáno, bazalka

Šalát som spravila jednoducho zo šalátového mixu. Vyberala som podľa toho, aby v ňom bola rukola a niečo farebnejšie :) Umyla som ho, posekala, postrúhala doň jednu väčšiu mrkvu na jablkovom strúhadle (lepšie by boli tenké pásy) a pridala na malé kocky pokrájanú bielu redkvičku. Okorenila som ho s morskou soľou s cesnakom, oregánom a bazalkou a poliala som ho olivovým olejom, aby bol šťavnatejší a zdravší.

Cviklové čipsy:

  • jedna cvikla
  • morská soľ
  • olivový olej

Recept na cviklové čipsy nájdete skoro všade. Je to chutná sladko-slaná pochúťka s peknou farbou na dozdobenie jedla, ale aj na chrumkanie k telke. Cviklu nastrúhame na tenké čipsy, vložíme do misky a osolíme. Po čase cvikla pustí ružovú šťavu, ktorú zlejeme a čipsy polejeme olivovým olejom. Potom ich presunieme na papier na pečenie na plech a ešte osolíme. Vložíme do rúry a pečieme, kým nezoschnú (alebo nespália sa :D).


Všetko pekne naservírujeme a dozdobíme cviklovými čipsami. Dobrú chuť! :)

Ohodnoťte tento článek:
 

Komentáře

Zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre. Buďte prvým, kto napíše komentár
Guest
piatok, 23. február 2018

Captcha Obrázek

Podobné články

Najnovšie články

Diskusia

Monika Požehnané komerčné Vianoce
12. december 2017
Náhodou ja si Vianoce bez pravej Coca coly neviem predstaviť...keď som bola malá bola len výnimočne ...
Milan Z Košíc do Walesu - 31 dôvodov prečo navštíviť Wales
13. november 2017
Prosím o info, v ktorom čase v roku je najlepšie navštíviť Wells
Pali99 Príde obdobie temna aké poznáme z filmov?
23. december 2016
Veľmi zaujímavé prirovnanie z pohľadu dosiaľ známych vedeckých poznatkov a autorovej predstavivos...